torsdag 12 november 2009

Mumins mumsiga chokladtårta

Ur Muminmammans kokbok

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
150g smält smör eller margarin
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk kakaopulver
2 tsk vanillinsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr
200g/2dl florsocker
1 msk kakaopulver
1 tsk vanillinsocker
4 msk kallt, starkt kaffe
4 msk smält smör eller margarin
Om man vill kan man tillsätta kakao efter eget behag för att få hela tårtan i choklad

Till formen
ca 1 msk smör eller margarin
ca 1 msk ströbröd

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Vispa ägg och socker pösigt
  • Tillsätt mjölken och matfettet.
  • Rör försiktigt ner vetemjölet, blandat med kakaopulver, vanillinsocker och bakpulver.
  • Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda cirka 50 minuter på 200 grader.
  • Gör glasyren under tiden, så här: Vispa ihop florsocker, kakaopulver, vanillinsocker, kaffe och matfettet i en skål till smeten blir ljus.
  • När kakan svalnat skär du den i två bottnar och brer glasyrn mellan bottnarna och ovan på tårtan.
  • Dekorera efter smak.
Om man vill kan man bara lägga glasyr ovanpå, så blir det som en sockerkaka mend glasyr.
Vill man göra den ännu mer Muminaktig, kan man göra kakan i en Muminsockerkaksform.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar